Dit is Iyengar yoga

Yoga gaat om het verbinden en in balans brengen van lichaam en geest. Binnen de yoga is er naast de lichaamsbeweging veel aandacht voor het geestelijke aspect. Houdingen worden gebruikt voor het verbinden van de adem en het bewustzijn.

Iyengar Yoga is een actieve vorm van yoga waarbij heel nauwkeurig op de uitvoering van de asana’s (houdingen) wordt gelet. Het gaat om het in lijn brengen van het lichaam. Van de buitenkant van het lichaam werk je naar binnen toe.

Natuurlijk is niet ieder lichaam even sterk of soepel. B.K.S.  Iyengar (14 December 1918 – 20 August 2014) waarnaar deze vorm van yoga is vernoemd, heeft vele hulpmiddelen ontwikkeld die iedereen in staat stelt een zo perfect mogelijke houding te benaderen.

Iyengar Yoga wordt als niet ‘zweverig’ bestempeld, en is de meest beoefende vorm van yoga in het westen. In eerste instantie zal er veel aandacht besteed worden aan staande houdingen om het lichaam sterker te maken. Een sterk lichaam met een sterk zenuwstelsel stelt je in staat steeds meer verfijning aan te brengen. Dit geeft een bewuster gevoel over het lichaam. Hoe bewuster je bent van jezelf, hoe beter je in staat bent om keuzes te maken en daarmee meer grip op je leven te hebben.

Leraren die Iyengar Yoga les geven hebben een minimale opleiding van 3 jaar gevolgd en hebben een goede kennis van de anatomie van het menselijk lichaam.

Meer informatie over Iyengar Yoga kun je hier vinden:
http://www.bksiyengar.com
http://www.iyengaryoga.nl